Monday, November 27, 2017

Perth, Western Australia - Day One

Seminggu sebelum kawen , sempat lagi join company trip ke Perth . Dengar macam tak logik kan ? dah nak kawen kot , sempat je kau nak merayap . nak buat macam mana , dah company sponsor , layankan je lah . tak pergi , rugi . hehe .


Ada dua trip , so aku dalam trip pertama . Sampai awal sikit la . sempat tido sekejap , sempat rehat . Esoknya trip kedua sampai , terus jalan jalan . kesian diorang tak mandi . hahaha !

First sekali jalan jalan lepak lepak dekat King's Park & Botanic Garden













Siang hari first , aku memang tak pakai sweater . Orang semua pelik kenapa aku tak sejuk . Slumber je aku berjalan dengan baju RM10 , jalan jalan kat Perth . sebab memang aku tak rasa sejuk pun . Cuma bila angin bertiup , rasa jugak la sejuk dia . tapi belum tahap gigil lagi laa . hehe


Waktu malam takde aktiviti . Free & easy . Tapi sejenis kaki rayap macam aku takkan nak duduk diam kan ? Dah datang jauh jauh , takkan nak lepak hotel je . Tengok cuaca pun sejuk , sarung sweater , turun laaa merayap dengan budak budak ni . Tengok tempat orang . 




Dapat lah tengok tempat orang waktu malam . Rupanya kat sini , malam dia pendek . Pukul 6.30 kedai semua dah tutup . Diorang tido awal sebab kat Perth ni , pukul 5 subuh dah terang macam pukul 7 . Jadi automatik kat sini pukul 9 pun dah kena tidur . simpan tenaga untuk bangun awal esok .


Thursday, November 23, 2017

Birthday 2017 - Birthday Last Sebagai Bujang

Alhamdulillah , pada usia 27 tahun , dikurniakan kesihatan yang berpanjangan , sahabat sahabat yang selalu ada tika susah senang , keluarga yang sentiasa menyayangi diri ini . Syukur Ya Allah .

dua minggu sebelum birthday , girlfriends dah book awal awal , ajak jalan jalan JB . aku pun dah lama tak merayap , on je lahh . kebetulan pulak birthday jatuh hari sabtu . ikut plan asal , nak nikah time ni , tapi sebab Encik Tunang baru sangat balik dari Makkah , takut terkejar kejar nak uruskan macam macam kann .

Tak sangka pulak , tengah makan dapat suprise . dan kebetulan jugak sama tema dengan tudung . so sweet kan . hehe . pastu diorang dera laa aku ke sana ke sini bawak chocolate bouquet dengan belon tu . semua orang tengok , buat muka taktau malu je lah kan .



Terima kasih laa untuk sambutan yang simple tapi seronok ni . kenyang perut suka hati . makan sedap , kek sedap , kawan kawan sedap , ehh ! hahahaha . tenkiu girlfriends !

Malam tu pulak sambung lagi sambut birthday dengan bff aku yang sorang tu . Merajuk kena tinggal , dia sanggup tunggu kitorang sampai dari JB . nak sambut birthday kembar aku sekali . Deq Aida . dah lama berkawan tapi tak pernah sambut birthday sama walaupun dah lama tahu memang birthday kitorang sama . cewahh !



30 September , Birthday Girls . Love You Adik .

Tengah lepak santai makan kat sini , ada pulak orang datang buat suprise . Datang hantar sandwich and mini burger , dari Wedidng Planner kesayangan kita . terharu tauuu ! gigih tunggu kita balik dari JB .


Minggu depannya , dua ketul ni beria tanya bila free . nak ajak lepak lah ape lah . sebab aku memang sangat busy , sibuk dengan meniaga lagi kann . Rupanya si kecik Ammar tu nak buat suprise untuk aku . alahaii terharunya kita . padahal kalau jumpa selalu bergaduh , tapi dia tetap nak happy kan kita . Tenkiuuu Ammar Zafran .


Dan , lagi empat hari nak kawen , dua ketul ni buat suprise lagi . Ajak dinner , tapi tetiba ada orang datang bawak sepotong kek . siap nyanyi lagu birthday lagi . birthday dah nak sebulan , sempat je diorang nak celebrate kan . Ya Allah , terima kasih kurniakan aku orang yang baik baik seperti mereka ini . Sambil sambut birthday , sambil meluahkan perasaan . Terjadilah episod air mata sikit . Alahai bestfriend , walaupun aku dah kawen , korang tetap bff aku sampai bila bila .

Semua orang tahu , Mak tahu , Abah tau , Encik Suami pun tahu , aku memang banyak dan lebih rapat dengan kawan lelaki . kawan perempuan boleh kira dengan jari . Janji pandai jaga batas , tu je . Sekarang ni , nak buat pape , ingat suami . hehe .

p/s : tahun depan celebrate birthday dengan suami . best ke tak best erk ?


Memancing Sambil Bercamping

Bulan 8 haritu , bebudak office aku tengah giler memancing . Satu hari diorang plan nak mancing tengah malam . sambil masak masak , buat khemah semua . Mula mula aku takde rasa nak join pun . sebab aku sorang je perempuan kan . lepastu time diorang mancing mesti aku bosan .

Diorang nak gerak lepas isyak , petang tu semua balik lewat sebab hujan lebat . tapi diorang still ajak aku join . aku cakap tengok keadaan lah . entah macam mana , balik rumah tanya mak abah , diorang ON , aku pun ape lagi , ON jugak lah . tanya encik tunang saje saje jee cuba nasib , dia pun bagi , terus melompat lah aku !

Tak selalu beb dapat peluang macam ni . so bila dah dapat , memang aku takkan lepaskan begitu sahaja . bawak apa yang patut , sebab diorang kata tidur atas batu . aku bawak khemah laa , untuk aku tidur . Malam malam meredah batu , cari port baekkk untuk diorang mancing .

Sampai sampai je aku terus pasang khemah aku . pastu tolong diorang pasang khemah diorang pulak . si lelaki dah standby kayu api , nak masak air , nak masak nasi . sakan tau diorang bawak barang masak semua , lengkap degan beras segala . meriah !


suasana malam dia sunyi giler . dengar bunyi ombak je , langit cerah penuh dengan bintang , takde line phone okayyy . kesian tunang aku , mesti risau kan aku . hahaha sebab tu dia warning , ini adalah trip terakhir untuk aku sebab dia sangat risau tak dapat contact aku . hahaha !

malam tu , diorang dah start dapat ikan . bulan terang , rezeki diorang , Alhamdulillah . aku tengok je laa diorang mancing , dah bosan aku tidoo . tu je laa . tapi aku banyak baring ngadap langit laa . peluang yang tak selalu kita dapat . menikmati pemandangan indahnya ciptaan Allah .


View bangun pagi . Subhanallah , indahnyaaa . segar nye rasa . aku kat sini dah tak heran pasal line tepon dah . aku lebih pada nak menikmati keindahan alam . sebab tu gambar pun tak banyak . haha ! bawak powerbank tapi guna untuk lampu . bukan guna untuk phone . memang best kan sesekali buat aktiviti macam ni . aku memang minat benda benda gini .


Pagi pagi lagi diorang dah sambung mancing . ehh , diorang ni memang tak tidur pun , dah memang datang untuk mancing , apehal pulak nak tido . lain lah aku , datang memang nak bersantai , haruslah aku tido . dan ini bukan trip pertama aku ikut diorang pegi mancing . sebelum ni pun pernah je ikut diorang mancing kat rakit . seronok dapat spent time , lepak lepak santai dengan diorang nii .



aku ni jenis yang jarang selfie, tapi sebab lighting tengah laut ni cantik gilooo , haruslah berselfie sakan kannn . muka flawless giler kauu ! aku sendiri teruja tengok muka tak mandi aku tuuu .


pagi tu aku buatkan sarapan untuk diorang . takde buat apa pun , masak daging burger je pastu panaskan lauk yang diorang masak malam tu . kari ikan . siap ada kicap tau !


sebelum balik , layan diorang mandi laut . aku tak bawak baju lebih . so aku takleh nak mandi . mampu celup kaki sampai paras peha jee , tu pun dah nikmat sangat rasanya . air sejuk giler ! jernih pulak tuuu . aduhhh nak pergi lagi pleaseee ! sangat tenang tempat ni !


pukul 10 pagi , hari pun dah nak panas , terus kemas kemas , ajak diorang balik . balik tu kena redah air pasang paras dada . redha je laa sebab memang dah nak balik kan . masing masing pun memang tak mandi . selfie dulu dengan hasil tangkapan masing masing . Alhamdulillah .

p/s : lepasni kalau diorang buat trip macam ni lagi , aku nak pujuk laki aku . nak suruh dia jadi orang laut sikit , belajar masuk dalam dunia aku yang suka benda benda lasak macam ni . meriahh !


Bersukan Juga Setelah Sekian Lama

Pelik je kan ? dengar aku bersukan . macam tak caye je kan . Aku pun pelik , tah macam mana bos aku boleh petik nama aku suruh main netball . Seingat aku lah , last sekali aku main netball , zaman sekolah rendah , beb , sekolah rendah beb , bukan menengah . bape tahun tinggal . ada skill lagi ke ? pandai main lagi ke ?

Alkisahnya , company aku dapat jemputan untuk join sukan kat Terengganu . semangat lah company aku hantar kontigen sukan . satu bas , seronok anak anak ni semangat nak bersukan . Hari Khamis malam bergerak ke Kuala Terengganu , event kat UMT . Excited tau , first time nak jejak ganu nii .


ohh , excuse my 'kaki terkangkang' , kurang kesopanan laa sebab dapat bas selesa nau nau .

Alhamdulillah , selamat sampai Bumi Terengganu pagi Jumaat . sampai sampai terus cari sarapan terengganu . Lepastu checkin tempat tidur . duduk hostel , tingkat 5 okayy . tingkat 5 ! takde lift ! memang pikir sejuta kali kalau kau nak turun naik . mampuss ! Lepas selesai check in dan susun tempat tidur , dapat arahan lepas zohor kena pegi tengok tempat lawan . sambil training sikit . Maka , berhuhu lah kita ...


dah tengok tempat untuk game , dah training sikit , balik hostel semula . lepas Asar ada raptai untuk Majlis Perasmian pulak . Naik dan turun lagi beramai ramai . Badan gemok duduk Terengganu ni sebab makan benda manis banyakkk sangat . Dah macam duduk Kelantan pulak nye .

Petang lepas Asar , semua dah standby untuk rehearsal Majlis Perasmian untuk malam tu . Semangat anak anak berbaju merah untuk raptai perbarisan .





Selesai rehearsal , balik makan malam . Bersiap pulak untuk majlis malam tu . Semua excited , sebab esoknya game . Menang kalah belakang cerita , janji performed . gituu ...Cehh , padahal dah tau memang akan kalah , sebab first time join sukan besar macam ni . haha !

Maka , malam pun tiba.....









Menang gaya je kan ? hahaha yang penting semua happy . Selesai je majlis perasmian , masing masing naik bilik dan tidoooo . simpan tenaga untuk esok . sebab memang dah tau , kitorang takkan boleh pergi game seterusnya .



Sabtu , tamat sudah tiga perlawanan . semua kalah dengan bangga . yeayyy ! Tahniah Team Netball !
tahniah jugak pada aku sebab injured , terpeleot kau . bengkak kaki macam ibu mengandung . dah susah nak berjalan .

Malam tu pulak budak budak ni ajak merayap . Aku dah serba salah sebab kaki aku sakit , kalau aku join , aku akan menyusahkan semua orang . Nak kena papah aku , tunggu aku jalan terkedek kedek . Tapi Alhamdulillah , Allah kurniakan mereka sebagai sahabat , diorang cakap kalau aku tak keluar , diorang taknak keluar jugak . diorang sanggup dokong aku . so sweet kannn .


keluar lah jugak haaa ... melayan si manis manis ni berjalan . dah datang jauh jauh , takkan nak duduk bilik je kann . bukan selalu dapat peluang macam ni , ye dok ?



nasib baik jalan nya tak jauh , belakang UMT tu jee . ada pantai . ada Uptown Kontena . nice place laa untuk lepak lepak chill . ehhh suami , jom jalan jalan Ganu nak ? hahaha !


Ahad , semua yang kalah dan takde game pada hari tersebut diminta untuk ke tempat perlawanan bowling , bagi memberi sokongan kepada team bowling . team bowling pergi final weiii ! Seronok !



tetiba si tempang ni jadi pengurus pasukan pulak kan . terjerit sana sini bagi sokongan kat team bowling . separuh hari jugak kat tempat bowling ni . lepas lunch diorang ajak jalan jalan kat Pasar Payang , sebab dah dekat sangat .



Petang Ahad , lepas dah selesai shopping sakan kat Pasar payang , balik bilik kemas kemas sebab lepas Asar dah nak gerak balik Johor . Kitorang tak join majlis penutup , sebab dah kalah , takde yang menang pun . menang sorak , menang gaya je .



Bos belanje makan malam . Medan Ikan Bakar kat Kuala Ibai . Alhamdulillah . Bila perut dah kenyang , naik bas semua bahan tido laaa . Sampai JB subuh Isnin . terus gerak balik Mersing . Dapat cuti Isnin tu untuk rehat . tapi aku si tempang masih merana kesakitan .

Insyaallah , 2019 game dekat Sabah pulak . Agak agak company nak hantar tak erk ? hahaaha . Tapi suami dah warning , no more sports for me . Padan muka !