Friday, October 18, 2013

Aidiladha Pesta Makan

Macam mane boleh tak post entry ni ? kenape boleh tertinggal kat draft ? kenapa aku cuai ? kenapa tak perasan ? beberapa hari tak bukak blog atas kesibukan kerja . so aku malas nak edit , korang baca je laa ehh . anggap je aku post dah lame . ggrrr !


Salam Aidiladha . Rasanya masih belum terlambat nak ucap , kan ?

Semalam , beraya dekat rumah atok . sebab makcik pakcik yang jauh jauh semua tak balik , so memang jadi tugas kami yang dekat2 ni lah beraya dengan atok . tiga family di Mersing , satu family dari Kluang , petang baru sampai sebab setelkan korban kat Kluang dulu .

Malam raya , kami rebus ketupat segera je . malas nak anyam ketupat sebab tak ramai orang pun kan . pastu buat begedil . tempah lemang , so petang tu pegi amek kat rumah orang tu , panas lagi weiii . sedap !
Malam tu tidur awal , sebab takde ape yang nak di tunggu . rendang pun tak buat . tapi aku sangat mengidam nak rendang daging . sape ade rendang daging , meh anta rumah . nak raseeeee ! Pagi pulak bangun awal , bersemangat nak masak soto . feveret ku selamanya ! Aku bahagian buat begedil laa , dari mula sampai la menggoreng . tergelak nenek tengok aku tak sudah sudah menenyeh begedil . laku sangat !
Menu Pagi : Soto Ayam , Lemang , Lengkong Laici .

Lepas sarapan , kami bermalas malasan , duduk berehat tengok tv , pastu family pakngah datang . Memang wajib bawak makanan . tengok makngah masak nasi ayam weiii ! memang feveret selamanya jugak lah kan . cecepat makan sebelum kehabisan !
nenek jugak yang tak sempat merasa nasi ayam makngah . sekejap je dah licin !

 Lepas makan tengahari , kami melepak lagi depan tv , ada yang tidur , ada yang ngadap lappy . kata atok : "sekarang ni kau semua dah takde komunikasi , semua mengadap talipon masing masing . yang tu duduk sorang , yang ni duduk sorang . senyappp je" . aku ? pegang novel , tengok atok , pastu senyum je lah !

petang tu , ciklah oder kuah laksa dengan bubur chacha . aku tak makan dua dua ni . so aku snap ape yang adik aku makan jee . aku memang tak gemar makanan yang serabut serabut camni . macam laksa , nak makan kena ada taugeh , timun , kuah segala . leceh ! bubur chacha pulak ada macam macam dalam dia , setakat jamah boleh laa . hehe . kalau orang tak bagi pun aku tak menanges . gitu laa kekdahnye .
 tengah dok baring baring , golek golek , dengar ketang ketung kat dapur . segera menjenguk . yeahhh , abah tengah potong tulang , nak buat suppp ! 
 so, menu malam kami seharusnya sup tulang dengan roti perancis , pakcik dari kluang belikan . sedap menyedap , tapi aku tengok je lah . tak minat !

Sekian , berita dari Mersing , berjaya buat orang Singapore tu jeles sangat ! hehe

Kesayangan cakap : Pesta Makan . haha . 

korang masak ape raya semalam ? meriah tak ?

4 comments:

Cik Eka said...

hihihi siap ngan kapak.

ala sedapnyaaa laksa johor. my fav tuuuuu

yana_popeye said...

tau takpe....

alaaa yana yg org johor ni pn tak suka makan . nnt dtg laa sini , leh makan laksa johor .

Busyra Bt Takiyudin said...

waa bnyaknya makann. best2. :)

yana_popeye said...

kalau dah ramai2 , makanan banyak , memang seronok , selera pun besar !